Visdoder
De meeste vis die in de Benelux gevangen wordt zal na het landen weer terug gezet worden in het water. Maar bij diverse visserijen zoals het forelvissen en het zeevissen kan er ook vis gevangen worden voor consumptie.
Meer lezen
Waarom iedereen een visdoder zou moeten gebruiken
De vis wordt bij visserijen als het forelvissen en zeevissen niet altijd teruggezet maar meegenomen naar huis. Om de vis op een humane manier uit zijn lijden te verlossen kun je een visdoder gebruiken wat veel beter is dan de vis gewoon te laten stikken. In sommige landen zoals Noorwegen is het gebruik van een visdoder zelfs verplicht!
In de hengelsport worden visdoders vaak Priests genoemd wat de Engelse term is voor een visdoder. Dit betekent in dit geval geen Priester, maar korte knuppel. De naam is waarschijnlijk wel herleid van de term Priester vanwege het toedienen van de laatste scramenten.
Een visdoder is een soort knuppel waarbij het gedeelte waarmee je slaat vaak verzwaard is zodat je er een goede tik mee kunt geven. Tegenwoordig zijn er ook visdoders die meerdere functionliteit hebben zoals een mesje aan de andere kant. Door met het zware gedeelte op de kop van de vis te slaan overlijdt deze vrijwel direct. Dit is niet alleen vele malen humaner dan de vis gewoon te laten stikken, maar heeft ook nog een ander bijkomend voordeel dat veel vissers die hun vis willen eten niet weten.
Een vis haalt zuurstof uit het water met zijn kieuwen. Wanneer een vis niet in het water is, kan deze dus niet meer ademenen en stikt de vis. Dit betekent dat wanneer de vis uiteindelijk sterft, er nog maar heel weinig zuurstof in zijn lichaam zit. Dit komt de smaak niet ten goede omdat het spierweefsel zo minder goed in takt blijft. Wanneer je een vis dus direct na het landen – wanneer ie nog veel zuurstof in zijn lichaam heeft – met een korte klap uit zijn lijden verlost, is dat voor zowel de vis als voor de smaak beter.
Het gebruik van een visdoder wordt dan ook sterk aangeraden zodra je een vis mee naar huis neemt. Je kunt visdoders prima gebruiken voor forel, zeebaars, makreel, platvis en eigenlijk iedere andere vis van vergelijkbaar formaat.